Podstawy mikrobiologii żywności - oznaczanie drobnoustrojów metodami referencyjnymi i molekularnymi - wykłady + warsztaty

Kod szkolenia: S4/2023 

 

Opis szkolenia: Szkolenie zapewni uczestnikom wiedzę w zakresie podstaw mikrobiologii żywności. Zaprezentowane zostaną metody referencyjne i molekularne wykorzystywane w badaniach artykułów spożywczych. Zajęcia praktyczne przygotują uczestników do prawidłowego wykonania posiewów, odczytów i potwierdzeń poszczególnych drobnoustrojów. 

 

Zakres tematyczny szkolenia: 

  1. Mikrobiologia – co to takiego? 
  1. Cechy charakterystyczne bakterii, podział ze względu na budowę oraz kształt. 
  1. Czynniki powodujące wzrost mikroorganizmów 
  1. Najczęściej spotykane drobnoustroje w przemyśle spożywczym: Bakterie z rodziny Enterobacteriaceae, bakterie z grupy coli, ogólna liczba drobnoustrojów, drożdże, pleśnie, Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Staphylococcus aureus. 
  1. Metody badań poszczególnych drobnoustrojów (metody referencyjne, metody alternatywne) 
  1. Posiew wgłębny i powierzchniowy, szereg rozcieńczeń mikrobiologicznych 
  1. Mikrobiologiczne zakażenia wtórne  
  1. Przygotowanie próbek do badań w zależności od matrycy   
  1. Wykonanie szeregu rozcieńczeń mikrobiologicznych 
  1. Posiew poszczególnych drobnoustrojów 
  1. Identyfikacja poszczególnych drobnoustrojów 

 

Termin: Dopasowany indywidualnie do potrzeb klienta 

 

Czas trwania szkolenia: 6 godzin (4 godziny wykłady + 2 godziny warsztaty) 

 

Miejsce realizacji: Laboratorium Intertek Poland w Helenowie 

 

Trener: Barbara Krupska – wieloletni pracownik Intertek Poland, Specjalista Pracowni Analiz Mikrobiologicznych, posiada duże doświadczenie praktyczne w wykonywaniu analiz mikrobiologicznych żywności, wody i wymazów środowiskowych, osoba autoryzująca i zatwierdzająca sprawozdania z badań. 

 

Formuła / metodyka szkolenia:  

  • Szkolenie będzie prowadzone w formie wykładu z użyciem prezentacji multimedialnej. Integralną częścią szkolenia będzie panel dyskusyjny z trenerem oraz sesja pytań. 
  • Warsztaty będą prowadzone w części mikrobiologicznej laboratorium Intertek w Helenowie 

 

Koszt:  

1 osoba 1500 zł 

2 i kolejna osoba - 750 zł 

11 i kolejna osoba - 500 zł 

 

 

Powyższa cena obejmuje: 

  • Przeprowadzenie zajęć szkoleniowych zgodnie z ofertą merytoryczną 
  • Wyżywienie podczas trwania szkolenia (lunch oraz przerwy kawowe) 
  • Materiały szkoleniowe dla każdego uczestnika  
  • Certyfikat uczestnictwa potwierdzający ukończenie szkolenia 

Dane wydarzenia

Data rozpoczęcia szkolenia 20-09-2022 8:00 am
Data zakończenia szkolenia 20-09-2022 2:00 pm
Ilość miejsc 15
Cena indywidualna 800,00 PLN
Miejsce realizacji Intertek - Gostynin
Rejestracja na to wydarzenie zakończona
800.00 zł 15