Chcemy dzielić się wiedzą naszych ekspertów z różnych dziedzin, od badań żywności i chemii, przez audyty bezpieczeństwa i inspekcje jakościowe, po najnowsze regulacje handlowe w Europie i na świecie.
Tutaj umieszczamy obszerne artykuły tworzone przez ekspertów Intertek. Poznaj Kompendium Wiedzy:
Akrylamid (akryloamid) C3H5NO to organiczny związek chemiczny z grupy amidów, który w postaci poliakrylamidów stosuje się w produkcji tworzyw sztucznych, [...]
Czytaj więcej...
Podstawowym prawem jakie posiada każdy konsument jest prawo do uczciwej informacji. Jest ono realizowane poprzez dostarczanie konsumentowi komunikacji [...]
Czytaj więcej...
Okresowe badanie wody jest jednym z elementów każdego systemu HACCP.
Laboratorium Intertek oferuje badania fizykochemiczne i mikrobiologiczne na zgodność [...]
Czytaj więcej...
Szczególnym przypadkiem „produktów z pogranicza” tzw. borderline są produkty, których charakterystyka, a szczególnie prezentacja, w tym zapach, [...]
Czytaj więcej...
Badania lotnych związków organicznych (VOC) zyskują coraz większą popularność i znaczenie w wielu branżach. Klienci bardzo często muszą sobie [...]
Czytaj więcej...
Z punktu widzenia konsumenta najistotniejszym prawem jest prawo do informacji. Jest ono realizowane przez dostarczenie konsumentowi jasnej i przejrzystej [...]
Czytaj więcej...
Zagrożeniem dla czystości mikrobiologicznej końcowej postaci środka spożywczego jakim są ryby (spożywane na surowo lub minimalnie przetworzone) i [...]
Czytaj więcej...
Kosmetyki kolorowe dla dzieci są rozpatrywane często nie tylko jako typowy produkt kosmetyczny, lecz jako przykład produktu z pogranicza (borderline), czyli [...]
Czytaj więcej...
Psucie żywności jest definiowane jako zmiana wyglądu, smaku, zapachu, które czynią ją nieakceptowaną dla konsumenta. Pamiętajmy jednak, że zakażony [...]
Czytaj więcej...
Formaldehyd to naturalnie występujący związek organiczny, który jest używany do produkcji wyrobów drewnianych, tekstyliów odzieżowych i nie [...]
Czytaj więcej...
Szafa, krzesło, biurko, łóżko, parasol ogrodowy, to przykłady wyrobów, które podobnie jak substancje i mieszaniny chemiczne podlegają wymogom [...]
Czytaj więcej...
Pierwsze informacje dotyczące bakterii z rodzaju Campylobacter sięgają 1886 roku, kiedy to austriacki lekarz pediatra Theodor Escherich zaobserwował w [...]
Czytaj więcej...
Pestycydy połączenie łacińskich słów pestis (szkodnik) i cedeo (niszczyć) to naturalne lub syntetyczne substancje stosowane do zwalczania organizmów [...]
Czytaj więcej...
Woda przeznaczona do spożycia przez ludzi musi być wolna od substancji szkodliwych, bakterii chorobotwórczych oraz nadmiernych ilości powszechnie [...]
Czytaj więcej...
Aktualizacja do rozporządzenia nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Komisja [...]
Czytaj więcej...
Kontynuując nasze rozważania na temat wartości odżywczej warto zatrzymać się nad bardzo ważnym zagadnieniem, a mianowicie nad wyborem metod [...]
Czytaj więcej...
Opakowania kosmetyczne stanowią integralną część całego produktu i odgrywają ogromną rolę w jego pozycjonowaniu na rynku. To właśnie opakowanie [...]
Czytaj więcej...
Wartość odżywcza żywności to przydatność produktów żywnościowych i złożonych z nich racji pokarmowych do pokrycia potrzeb organizmu człowieka [...]
Czytaj więcej...
Po czym poznać jeans?
Jeans nigdy nie jest tkaniną jednobarwną. Charakteryzuje się tym, że prawa strona jest prążkowana i ciemniejsza niż lewa. Jest [...]
Czytaj więcej...
Dowiedz się, jak oznaczać żywność na rynkach USA i UE, aby zachować zgodność z lokalnymi przepisami i chronić konsumentów.
Co to są alergie [...]
Czytaj więcej...
Bakterie Escherichia coli zostały po raz pierwszy wyizolowane w drugiej połowie XIX wieku z kału noworodka i scharakteryzowane przez austriackiego lekarza [...]
Czytaj więcej...