Webinar: Techniki poboru wymazów oraz mikrobiologiczne metody badań. Czynniki powodujące wzrost mikroorganizmów

Bezpieczeństwo gotowego produktu i gwarancja jakości - to są faktory, które charakteryzują liderów wśród producentów żywności         na swoich rynkach. Ważne jest, aby klienci ufali i wierzyli w wybrane przez siebie marki, dzięki czemu producenci mogą planować swoje działania daleko poza horyzont krótkoterminowy.

Jakie badania trzeba przeprowadzić, jakimi metodami i w jaki sposób to trzeba zrobić - o tym i wiele więcej omówimy w czasie webinaru "Techniki poboru wymazów oraz mikrobiologiczne metody badań. Czynniki powodujące wzrost mikroorganizmów", gdzie  przybliżone zostaną:

o pojęcie technik poboru wymazów oraz mikrobiologiczne metody badań;
zasady technik poboru wymazów zgodnie z normą PN-EN ISO 18593:2018-08;
o uwaga zostanie skierowana na miejsca krytyczne, na które należy zwrócić uwagę w czasie pobierania wymazów;
wskazane zostaną metody, które są odpowiednie dla danych miejsc poboru;
przybliżony zostanie temat posiewu i jak jest różnica między posiewem powierzchniowym i wgłębnym;
omówione zostaną różnice między metodami referencyjnymi, a metodami molekularnymi;  
przedstawiony zostanie podział bakterii ze względu na preferowane warunki fizyczne: temperaturę, pH środowiska, aktywność wodną i zawartość tlenu;
o przybliżone będą czynniki chemiczne, które hamują wzrost drobnoustrojów;
o omówione zostanie w jaki sposób namnażają się mikroorganizmy; 
o uwaga zostanie zwrócona jakie drobnoustroje są najczęściej spotykane w poszczególnych branżach spożywczych;
o oraz cechy charakterystyczne wybranych mikroorganizmów.

 

Webinar jest skierowany do osób:

 pracujących w zakładach branży: mięsnej, owocowo – warzywnej, mleczarskiej, cukierniczej i piekarniczej 
 zajmujących się kontrolą surowców oraz produktów powstających w danym zakładzie 
• nadzorujących monitoring mikrobiologiczny w tych zakładach 
 które chcą dowiedzieć się więcej o mikrobiologicznych metodach badań 
 które chcą dowiedzieć się więcej o mikroflorze charakterystycznej dla produktów spożywczych oraz poznać czynniki powodujące ich wzrost    

 

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej i pogłębić swoją wiedzę, zapisz się na nasz webinar już teraz!

 Data: Czwartek,  24 Listopada 2022  
 Godzina: 11.00   
 Czas trwania: 1,5 godzina  
 Cena: Gratis  
 Ilość rejestracji - Nieograniczona  

 

Opis prowadzącego:

Mgr Barbara Krupska
Specjalista analiz mikrobiologicznych w Laboratorium Intertek Poland w Polsce 

Absolwentka Uniwersytetu Warmińsko - Mazurskiego w Olsztynie, Wydziału Biologii i Biotechnologii. Od 15 lat związana z laboratorium Intertek Poland. Obecnie na stanowisku Specjalista Analiz Mikrobiologicznych. Posiada doświadczenie w wykonywaniu analiz mikrobiologicznych żywności, wody i wymazów środowiskowych. Osoba autoryzująca i zatwierdzająca sprawozdania z badań.

 

Q&A SESSJA Z PRELEGENTEM

Wyślij swoje pytanie do naszego prelegenta w temacie Techniki poboru wymazów oraz mikrobiologiczne metody badań. Czynniki powodujące wzrost mikroorganizmów! Na wszystkie pytania odpowiemy na żywo podczas webinaru lub online drogą mailową. Nie trać swojej szansy! 

 

Zapraszamy do rejestracji i do zobaczenia wkrótce! 

 

 

 

Dane wydarzenia

Data rozpoczęcia szkolenia 24-11-2022 11:00 am
Data zakończenia szkolenia 24-11-2022 12:30 pm
Ilość miejsc Nieograniczona
Cena indywidualna 0,00 PLN
Miejsce realizacji Zdalne
Rejestracja na to wydarzenie zakończona