Bezpieczeństwo gotowego produktu i gwarancja jakości - to są faktory, które charakteryzują liderów wśród producentów żywności na swoich rynkach. Ważne jest, aby klienci ufali i wierzyli w wybrane przez siebie marki, dzięki czemu producenci mogą planować swoje działania daleko poza horyzont krótkoterminowy.
Jakie badania trzeba przeprowadzić, jakimi metodami i w jaki sposób to trzeba zrobić - o tym i wiele więcej omówimy w czasie webinaru "Techniki poboru wymazów oraz mikrobiologiczne metody badań. Czynniki powodujące wzrost mikroorganizmów", gdzie przybliżone zostaną:
o pojęcie technik poboru wymazów oraz mikrobiologiczne metody badań; |
o zasady technik poboru wymazów zgodnie z normą PN-EN ISO 18593:2018-08; |
o uwaga zostanie skierowana na miejsca krytyczne, na które należy zwrócić uwagę w czasie pobierania wymazów; |
o wskazane zostaną metody, które są odpowiednie dla danych miejsc poboru; |
o przybliżony zostanie temat posiewu i jak jest różnica między posiewem powierzchniowym i wgłębnym; |
o omówione zostaną różnice między metodami referencyjnymi, a metodami molekularnymi; |
o przedstawiony zostanie podział bakterii ze względu na preferowane warunki fizyczne: temperaturę, pH środowiska, aktywność wodną i zawartość tlenu; |
o przybliżone będą czynniki chemiczne, które hamują wzrost drobnoustrojów; |
o omówione zostanie w jaki sposób namnażają się mikroorganizmy; |
o uwaga zostanie zwrócona jakie drobnoustroje są najczęściej spotykane w poszczególnych branżach spożywczych; |
o oraz cechy charakterystyczne wybranych mikroorganizmów. |
Webinar jest skierowany do osób:
• pracujących w zakładach branży: mięsnej, owocowo – warzywnej, mleczarskiej, cukierniczej i piekarniczej |
• zajmujących się kontrolą surowców oraz produktów powstających w danym zakładzie |
• nadzorujących monitoring mikrobiologiczny w tych zakładach |
• które chcą dowiedzieć się więcej o mikrobiologicznych metodach badań |
• które chcą dowiedzieć się więcej o mikroflorze charakterystycznej dla produktów spożywczych oraz poznać czynniki powodujące ich wzrost |
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej i pogłębić swoją wiedzę, zapisz się na nasz webinar już teraz!
• Data: Czwartek, 24 Listopada 2022 | |
• Godzina: 11.00 | |
• Czas trwania: 1,5 godzina | |
• Cena: Gratis | |
• Ilość rejestracji - Nieograniczona |
Opis prowadzącego:
Mgr Barbara Krupska Absolwentka Uniwersytetu Warmińsko - Mazurskiego w Olsztynie, Wydziału Biologii i Biotechnologii. Od 15 lat związana z laboratorium Intertek Poland. Obecnie na stanowisku Specjalista Analiz Mikrobiologicznych. Posiada doświadczenie w wykonywaniu analiz mikrobiologicznych żywności, wody i wymazów środowiskowych. Osoba autoryzująca i zatwierdzająca sprawozdania z badań. |
Q&A SESSJA Z PRELEGENTEM
Wyślij swoje pytanie do naszego prelegenta w temacie Techniki poboru wymazów oraz mikrobiologiczne metody badań. Czynniki powodujące wzrost mikroorganizmów! Na wszystkie pytania odpowiemy na żywo podczas webinaru lub online drogą mailową. Nie trać swojej szansy!
Zapraszamy do rejestracji i do zobaczenia wkrótce!
Data rozpoczęcia szkolenia | 24-11-2022 11:00 am |
Data zakończenia szkolenia | 24-11-2022 12:30 pm |
Ilość miejsc | Nieograniczona |
Cena indywidualna | 0,00 PLN |
Miejsce realizacji | Zdalne |