Częstotliwość występowania alergii pokarmowych w ostatnich kilku latach wzrasta. Zjawisko to zbiega się ze zmianami zachodzącymi w zwyczajach żywieniowych i środowisku. Immunopatologia alergii pokarmowych jest bardzo złożona. Jednakże większość alergii pokarmowych to immunologiczne reakcje na żywność przebiegające z udziałem przeciwciał IgE.
Wychodząc naprzeciw potrzebom rynku konsumenckiego Intertek Poland Sp. z o.o. postawił sobie nowy ważny cel wdraża w swoim Laboratorium w Polsce metody oznaczania alergenów w żywności gorczycy, mleka, soi w dalszej perspektywie w próbkach środowiskowych, wymazach i wymazach z linii produkcyjnych. Przedsiębiorcy, producenci czy restauratorzy potrzebują szybkiej informacji o występujących i zagrażających alergenach, które mogą być obecne w żywności lub środowisku produkcyjnym, gastronomicznym.
13 grudnia 2014r. Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, Unia Europejska nałożyła na właścicieli wszystkich lokali gastronomicznych obowiązek informowania klientów o składzie potraw, a przede wszystkim o alergenach, jakie mogą w nich występować.
Z obowiązku informacji o alergenach nadal wywiązuje się niewielu producentów. Kwestia alergenów jest przez nich bagatelizowana lub wciąż traktowana jako nowość, z którą jeszcze nie mieli do czynienia. Do trzeciej grupy należą właściciele, którzy sukcesywnie rozpoczęli wprowadzanie zmian w swoich lokalach.
Powyższe Rozporządzenie dotyczy 14 alergenów:
Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż oraz produkty przygotowane na ich bazie |
ORZECHY tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje / orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia) lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego |
SKORUPIAKI i produkty pochodne |
SELER i produkty pochodne |
JAJA i produkty pochodne |
GORCZYCA i produkty pochodne |
RYBY i produkty pochodne |
NASIONA SEZAMU i produkty pochodne |
ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne |
DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr |
SOJA i produkty pochodne |
ŁUBIN i produkty pochodne |
MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą) |
MIĘCZAKI i produkty pochodne |
Laboratorium rozpoczęło proces walidacyjny aby potwierdzić nasze kompetencje w realizacji tego typu badań, będziemy również uczestniczyli w badaniach biegłości i porównaniach międzylaboratoryjnych aby mieć pewność, iż wyniki uzyskiwane naszymi metodami są wiarygodne i spełniają oczekiwania naszych Klientów. Będziemy sukcesywnie poszerzać swoją ofertę usług o kolejne alergeny aby dać Państwu zdecydowanie większe spektrum możliwości analitycznych.
Zapraszamy do kontaktu z naszą obsługą klienta w celu uzyskania promocyjnej oferty!
Telefon: +48 24 235 71 81
E-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Nowinka
W dniu 27-28.07.2020r. odbył się audyt PCA w Pracowni Analiz Chemicznych podczas, którego zostały potwierdzone najwyższe kompetencje naszego zespołu w kierunku oznaczania zawartości alergenów soi, mleka i gorczycy jednocześnie metodyki wraz z glutenem zostały przeniesione do zakresu elastycznego co pozwoli pracowni na dalsze sukcesywne implementacje pozostałych alergenów. Wkrótce pojawi się nowe wydanie zakresu akredytacji AB 381 z uwzględnieniem akredytacji do tych parametrów.
Przedmiot badań/wyrób |
Rodzaj działalności/badane cechy/metoda |
Dokumenty odniesienia |
Produkty zbożowe, |
Zawartość soi |
PN-EN 15633-1:2020-03 |
Koncentraty spożywcze, |
Zawartość gorczycy |
PN-EN 15633-1:2020-03 |
Mięso i produkty mięsne, |
Zawartość białka mleka |
PN-EN 15633-1:2020-03 |
Zachęcamy do zapoznania się z nowym zakresem.