Pestycydy połączenie łacińskich słów pestis (szkodnik) i cedeo (niszczyć) to naturalne lub syntetyczne substancje stosowane do zwalczania organizmów szkodliwych lub niepożądanych, głównie jako środki ochrony roślin.

Należy pamiętać iż, mogą stanowić bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i środowiska naturalnego:

  • w wyniku niewłaściwego użycia pestycydów, w tym także ich nadmiernego użycia, substancje chemiczne mogą spowodować zanieczyszczenie wody, powietrza i gleby, wpływając niekorzystnie na faunę i florę oraz przyczyniając się ogólnie do utraty różnorodności biologicznej
  • w szczególności, środki ochrony roślin uwalniane do środowiska naturalnego w niekontrolowany sposób w wyniku przenoszenia aerozoli, wypłukiwania oraz spływu mogą zanieczyszczać glebę, wody powierzchniowe oraz wody gruntowe
  • zanieczyszczenie środowiska naturalnego może również występować w trakcie i po użyciu, podczas czyszczenia sprzętu lub poprzez niekontrolowaną nielegalną utylizację pestycydów lub ich pojemników (źródła punktowe)
  • najbardziej powszechne negatywne skutki oddziaływania pestycydów na pracowników i użytkowników obejmują bóle głowy, wymioty, bóle brzucha oraz biegunki. Występują one w wyniku narażenia w trakcie stosowania, przygotowywania lub mieszania pestycydów oraz w trakcie kontaktu z pojemnikami
  • niskie lecz stałe poziomy narażenia mogą prowadzić do długotrwałej i przewlekłej utraty zdrowia (np. nowotworów, wad wrodzonych, problemów z płodnością, uczuleń)
  • najczęściej ludzie nie zdają sobie sprawy ze związku pomiędzy narażeniem na działanie pestycydów a chorobą. Dzieje się tak, gdyż nie ma wyraźnych objawów zatrucia występujących zaraz po narażeniu (dlatego nie można bagatelizować badań pozostałości środków ochrony roślin)
  • mieszkańcy i przypadkowe osoby mogą być pośrednio narażone na działanie pestycydów w wyniku przenoszenia aerozoli
  • narażeni mogą być również konsumenci, poprzez śladowe ilości zawarte w produktach rolnych lub wodzie
  • konsekwencje mogą być gorsze dla najbardziej wrażliwych grup ludności, takich jak dzieci (które są szczególnie wrażliwe na podejrzane „efekty koktajlu”), osoby starsze, lub też inne grupy ryzyka (osoby z osłabionym układem immunologicznym, przewlekle chorzy, itp.) oraz pracownicy (z tego względu, iż mogą być narażeni na intensywne działanie pestycydów)

Najczęściej spotykaną klasyfikacją pestycydów jest ich podział w zależności od kierunku zastosowania:

Zoocydy - środki do zwalczania szkodników zwierzęcych:

  • Insektycydy - środki owadobójcze (zwalczające owady),
  • Rodentycydy - środki gryzoniobójcze (zwalczające gryzonie),
  • Moluskocydy - środki mięczakobójcze (zwalczające ślimaki),
  • Nematocydy - środki nicieniobójcze (zwalczające nicienie),
  • Larwicydy - środki larwobójcze (zwalczające larwy owadów),
  • Aficydy - środki mszycobójcze (zwalczające mszyce),
  • Akarycydy - środki roztoczobójcze (zwalczające roztocze),
  • Owicydy - środki do niszczenia jaj owadów i roztoczy,
  • Fungicydy - środki grzybobójcze (zwalczające choroby powodowane przez grzyby),
  • Bakteriocydy - środki bakteriobójcze (zwalczające choroby powodowane przez bakterie),
  • Herbicydy - środki chwastobójcze (zwalczające chwasty),
  • fumiganty – związki stosowane w formie gazów, służące do niszczenia organizmów
    w glebach, ziarnie, pomieszczeniach

Regulatory wzrostu - środki stymulujące lub hamujące procesy życiowe roślin:

  • Defolianty - środki do odlistniania roślin,
  • Desykanty - środki do wysuszania roślin,
  • Defloranty - środki do usuwania nadmiernej ilości kwiatów,
  • Atraktanty - środki zwabiające,
  • Repelenty - środki odstraszające.

Nie mniej ważny jest podział pestycydów ze względu na budowę chemiczną:

  • Związki nieorganiczne – głównie fungicydy
  • Związki organiczne
    • insektycydy chloroorganiczne m.in.: aldryna, dieldryna, endryna, chlordan, DDT, heptachlor, heksachlorobenzen, mirex, toksafen
    • insektycydy fosforoorganiczne m.in.: glifosat
    • piretroidy (insektycydy, pochodne związków izolowanych z kwiatów chryzantemy)
    • insektycydy karbaminianowe i pochodne mocznika
    • herbicydy – pochodne kwasu fenoksyoctowego
    • herbicydy triazynowe
    • herbicydy dipirydyliowe m.in.: parakwat i dikwat
    • herbicydy – chloroacetanilidy m.in.: acetanilid, acetochlor, alachlor, metolachlor
    • herbicydy fosforoorganiczne (glifosat)

Podział pestycydów ze względu na trwałość w środowisku (rozpad 75-100%):

  • bardzo trwałe (nieznany, > 20 – 30 lat)
  • trwałe (2 – 5 lat)
  • umiarkowanie trwałe (1 – 18 miesięcy)
  • nietrwałe (1 – 12 tygodni)

Szacowane zużycie na świecie

  • Świat: herbicydy 860 000 ton, insektycydy 560 000 ton, wszystkie około 2 300 000 ton substancji aktywnych rocznie.
  • Polska: około 22 500 ton substancji aktywnych rocznie; głównie herbicydy i fungicydy

Ze względu na wysoką toksyczność stosowanych substancji Laboratoria wdrażają szybkie metody oznaczania pozostałości środków ochrony roślin i starają sie jak najszybciej dostarczyć wyniki analizowanych próbek.

Laboratorium Intertek oferuje akredytowane przez Polskie Centrum Akredytacji oznaczenie pozostałości środków ochrony roślin wg PN-EN 15662:2018-06 technikami LC-MS/MS – 204 związki oraz GC-MS/MS -203 związki, metoda spełnia wymagania SANTE /12682 /2019 (zakres dostepny na: https://www.pca.gov.pl/akredytowane-podmioty/akredytacje-aktywne/laboratoria-badawcze/AB%20381,podmiot.html).

Standardowy czas realizacji od 3 do 5 dni, nie mniej jednak można ustalić z Obsługą Klienta ekspresowy tryb wykonania usługi po uprzedniej konsutacji i ustalenie indywidualnego terminu realizacji.

Nie czekajmy aż staniemy się jednostką chorobową, badajmy produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, sprawdzajmy producentów, dostawców, dystrybutorów – dbajmy razem o nasze bezpieczeństwo. Świadomy konsument to bezpieczny konsument. Intertek poprzez swój globalny zasięg i wprowadzenie system ATIC jest w stanie pomóc na każdym etapie:

A – Assurance. Identyfikujemy i ograniczamy ryzyko związanego z działalnością, łańcuchem dostaw i procesami biznesowymi;

T – Testing. Oceniamy, w jaki sposób produkty i usługi spełniają i przewyższają standardy jakości, wydajności, bezpieczeństwa i zrównoważonego rozwoju.

I – Inspection. Sprawdzamy poprawność specyfikacji i bezpieczeństwa surowców, produktów oraz sprzętu;

C – Certification. Formalnie potwierdzamy, że produkty i usługi spełniają wszystkie standardy zewnętrzne i wewnętrzne.

Zapraszamy do kontaktu z naszą Obsługą Klienta w celu uzyskania promocyjnej oferty!

Telefon: +48 24 235 71 81
E-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Zapraszamy również do zapoznania się z nowym zakresem: https://www.pca.gov.pl/akredytowane-podmioty/akredytacje-aktywne/laboratoria-badawcze/AB%20381,podmiot.html