ZAGROŻENIA MIKROBIOLOGICZNE W ZAKŁADACH SEKTORA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO

Szkolenie zapewni uczestnikom praktyczną wiedzę w zakresie zagrożeń spotykanych w zakładach przemysłu spożywczego: mięsnego, rybnego, owocowo – warzywnego. Omówione zostaną czynniki powodujące wzrost mikroorganizmów oraz sposoby ich oznaczania. Zaprezentowane zostaną techniki pobierania wymazów. Wyjaśnimy, dlaczego tak ważny jest monitoring środowiskowy.

Program szkolenia:

  1. Mikroflora charakterystyczna dla surowców i wyrobów mięsnych, mlecznych, owocowo – warzywnych: Campylobacter spp, Salmonella spp, Salmonella Typhimurium i Salmonella Enteritidis, Escherichia coli, Escherichia coli STEC, Staphylococcus aureus, Enterobacteriaceae, Listeria monocytogenes, Listeria, Bacillus cereus, Pseudomonas.
  2. Czynniki powodujące wzrost mikroorganizmów.
  3. Metody badań poszczególnych drobnoustrojów (metody referencyjne oraz metody alternatywne).
  4. Zagrożenia mikrobiologiczne na etapie produkcji
  5. Pobieranie wymazów z powierzchni – metoda odciskowa, gazikowa, gąbki ściernej
  6. Monitoring środowiskowy

Zakażenia wtórne

Certyfikat: 
Uczestnictwo każdego uczestnika w szkoleniu potwierdzone jest certyfikatem wydanym przez międzynarodową jednostkę certyfikującą Intertek.

Trener: 

Barbara Krupska  – wieloletni pracownik Intertek Poland, Specjalista Pracowni Analiz Mikrobiologicznych, 15 – letnie doświadczenie praktyczne w wykonywaniu analiz mikrobiologicznych żywności, wody i wymazów środowiskowych, osoba autoryzująca i zatwierdzająca sprawozdania z badań.

Dla kogo: 

Szkolenie skierowane dla osób pracujących w zakładach przemysłu spożywczego: mięsnego rybnego, owocowo – warzywnego. Dla osób odpowiedzialnych za pobieranie wymazów z linii technologicznych, analizowanie otrzymanych wyników oraz monitoring  środowiskowy.

Formuła szkolenia: 

Szkolenie będzie prowadzone w formie wykładu z użyciem prezentacji multimedialnej. Integralną częścią szkolenia będzie panel dyskusyjny z trenerem oraz sesja pytań.

Cena:

800,00 PLN + VAT - za uczestnictwo w szkoleniu otwartym jednej osoby. 
Cena obejmuje koszty uczestnictwa w zajęciach merytorycznych, materiałów szkoleniowych, certyfikatu.

Rabaty:
10%
 - dla klientów Intertek
10% - przy zgłoszeniu 2-3 osób
20% - przy zgłoszeniu powyżej 4 osób
15% - przy zgłoszeniu na kolejne szkolenie w ciągu ostatnich 12 miesięcy
Powyższe rabaty nie sumują się.

 

Dane wydarzenia

Data rozpoczęcia szkolenia 22-11-2022 8:00 am
Data zakończenia szkolenia 22-11-2022 2:00 pm
Ilość miejsc 15
Cena indywidualna 800,00 PLN
Miejsce realizacji Intertek - Gostynin
Rejestracja na to wydarzenie zakończona
800.00 zł 15