PODSTAWY MIKROBIOLOGII ŻYWNOŚCI - OZNACZANIE DROBNOUSTROJÓW METODAMI REFERENCYJNYMI I MOLEKULARNYMI - WYKŁADY + WARSZTATY

Szkolenie zapewni uczestnikom wiedzę w zakresie podstaw mikrobiologii żywności. Zaprezentowane zostaną metody referencyjne i molekularne wykorzystywane w badaniach artykułów spożywczych. Zajęcia praktyczne przygotują uczestników do prawidłowego wykonania posiewów, odczytów i potwierdzeń poszczególnych drobnoustrojów. 

Program szkolenia:

  • Mikrobiologia – co to takiego? 
  • Cechy charakterystyczne bakterii, podział ze względu na budowę oraz kształt. 
  • Czynniki powodujące wzrost mikroorganizmów 
  • Najczęściej spotykane drobnoustroje w przemyśle spożywczym: Bakterie z rodziny Enterobacteriaceae, bakterie z grupy coli, ogólna liczba drobnoustrojów, drożdże, pleśnie, Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Staphylococcus aureus. 
  • Metody badań poszczególnych drobnoustrojów (metody referencyjne, metody alternatywne) 
  • Posiew wgłębny i powierzchniowy, szereg rozcieńczeń mikrobiologicznych 
  • Mikrobiologiczne zakażenia wtórne  
  • Przygotowanie próbek do badań w zależności od matrycy   
  • Wykonanie szeregu rozcieńczeń mikrobiologicznych 
  • Posiew poszczególnych drobnoustrojów 
  • Identyfikacja poszczególnych drobnoustrojów 

Certyfikat: 
Uczestnictwo każdego uczestnika w szkoleniu potwierdzone jest certyfikatem wydanym przez międzynarodową jednostkę certyfikującą Intertek.

Trener: 

Barbara Krupska  – wieloletni pracownik Intertek Poland, Specjalista Pracowni Analiz Mikrobiologicznych, 15 – letnie doświadczenie praktyczne w wykonywaniu analiz mikrobiologicznych żywności, wody i wymazów środowiskowych, osoba autoryzująca i zatwierdzająca sprawozdania z badań.

Dla kogo: 

Szkolenie skierowane dla osób związanych z przemysłem drobiowym: pracowników laboratoriów przyzakładowych, technologów żywności oraz osób nadzorujących wyniki badań mikrobiologicznych i decydujących o dopuszczeniu danego surowca / produktu do dalszego obrotu.

Formuła szkolenia: 

  • Szkolenie będzie prowadzone w formie wykładu z użyciem prezentacji multimedialnej. Integralną częścią szkolenia będzie panel dyskusyjny z trenerem oraz sesja pytań. 
  • Warsztaty będą prowadzone w części mikrobiologicznej laboratorium Intertek w Helenowie 

Cena:

1500,00 PLN + VAT - za uczestnictwo w szkoleniu otwartym jednej osoby. 
Cena obejmuje koszty uczestnictwa w zajęciach merytorycznych, materiałów szkoleniowych, certyfikatu.

Rabaty:
10%
 - dla klientów Intertek
10% - przy zgłoszeniu 2-3 osób
20% - przy zgłoszeniu powyżej 4 osób
15% - przy zgłoszeniu na kolejne szkolenie w ciągu ostatnich 12 miesięcy
Powyższe rabaty nie sumują się.

Dane wydarzenia

Data rozpoczęcia szkolenia 01-12-2023
Ilość miejsc 15
Cena indywidualna 1500,00 PLN
Rejestracja na to wydarzenie zakończona
1,500.00 zł 15