DOSKONALENIE TECHNIK SENSORYCZNYCH W OCENIE JAKOŚCI SUROWCÓW I PRODUKTÓW GOTOWYCH (SZKOLENIE SZYTE NA MIARĘ Z MOŻLIWOŚCIĄ SPRAWDZENIA WRAŻLIWOŚCI SENSORYCZNEJ). (6)

Szkolenie ma na celu zapoznanie uczestników z podstawami analizy sensorycznej i jej zastosowaniem, czynnikami wpływającymi na wyniki badań, zasadami tworzenia zespołu, wymaganiami i zadaniami lidera zespołu sensorycznego, realizacji badań oraz standardowymi metodami analizy sensorycznej. Warsztaty praktyczne obejmują wykonanie oceny według przedstawionych metod oraz zasady analizy wyników oraz weryfikację wrażliwości sensorycznej. Zajęcia odbywają się w pracowni analiz sensorycznych Intertek Poland, spełniającej warunki określone przez normę ISO 8589.

Program szkolenia:

Dzień 1

  • Analiza sensoryczna wstęp
  • Aparaty pomiarowe w analizie sensorycznej
  • Warsztaty część I – nauka rozpoznawania smaków
  • Ogólne wytyczne
  • Warunki lokalowe i środowiskowe
  • Wyposażenie Pracowni Analiz Sensorycznych
  • Weryfikacja wrażliwości sensorycznej i ogólnych zdolności kandydatów do tworzenia panelu sensorycznego
  • Warsztaty część II – testy na daltonizm smakowy, powrót do najtrudniejszych smaków

Dzień 2

  • Warsztaty część III - przypomnienie smaków, II etap testów na daltonizm smakowy
  • Prezentowanie próbek oceniającym
  • Sposób postępowania podczas oceny sensorycznej
  • Omówienie norm przedmiotowych dotyczących surowców i wyrobów gotowych
  • Zespół oceniający – definicje, kompetencje personelu
  • Wybór Zespołu Oceniającego
  • Weryfikacja wrażliwości sensorycznej i ogólnych zdolności kandydatów do tworzenia panelu sensorycznego
  • Warsztaty część IV – testy na wrażliwość sensoryczną, testy Ishihary i zdolność szeregowania barw

Dzień 3

  • Warsztaty część V – testy na wrażliwość sensoryczną ciąg dalszy
  • Weryfikacja wrażliwości sensorycznej i ogólnych zdolności kandydatów do tworzenia panelu sensorycznego - ciąg dalszy
  • Warsztaty część VI – Nauka rozpoznawania zapachów
  • Weryfikacja wrażliwości sensorycznej i ogólnych zdolności kandydatów do tworzenia panelu sensorycznego - ciąg dalszy
  • Warsztaty część VII – profilowanie tekstury
  • Monitorowanie i szkolenie oceniających
  • Bezpieczeństwo zespołu oceniającego
  • Metody analizy sensorycznej w ocenie jakości artykułów spożywczych
  • Metody analizy sensorycznej
  • Warsztaty część VIII – rozpoznawanie zapachów, ocena sensoryczna próbek – metoda opisowa
  • Metody badań, walidacja/potwierdzenie metody, niepewność i spójność pomiarowa
  • Typowe błędy w analizie sensorycznej
  • Wymagania standardu IFS i BRC a ocena sensoryczna(opcjonalnie)

Certyfikat: 
Uczestnictwo każdego uczestnika w szkoleniu potwierdzone jest certyfikatem wydanym przez międzynarodową jednostkę certyfikującą Intertek.

Dla kogo: 

Szkolenie skierowane jest do osób związanych z analizą sensoryczną i jej zastosowaniem,
a w szczególności pracowników laboratorium, działów kontroli jakości, produkcji, marketingu, jak również osób, które chcą pogłębić swoją wiedzę w obszarze badań sensorycznych, jak również chcących sprawdzić swoją wrażliwość sensoryczną.

Formuła szkolenia:

Szkolenie będzie prowadzone w formule interaktywnych warsztatów sensorycznych, wykładu z użyciem prezentacji multimedialnej, integralną częścią szkolenia będzie panel dyskusyjny z trenerem oraz sesja pytań.

Cena:

1700,00 PLN + VAT - za uczestnictwo w szkoleniu otwartym jednej osoby. 
Cena obejmuje koszty uczestnictwa w zajęciach merytorycznych, materiałów szkoleniowych, certyfikatu.

Rabaty:
10%
 - dla klientów Intertek
10% - przy zgłoszeniu 2-3 osób
20% - przy zgłoszeniu powyżej 4 osób
15% - przy zgłoszeniu na kolejne szkolenie w ciągu ostatnich 12 miesięcy
Powyższe rabaty nie sumują się.

 

Dane wydarzenia

Data rozpoczęcia szkolenia 11-10-2022 8:00 am
Data zakończenia szkolenia 13-10-2022 3:00 pm
Ilość miejsc 15
Cena indywidualna 1700,00 PLN
Miejsce realizacji Intertek - Gostynin
Rejestracja na to wydarzenie zakończona
1,700.00 zł 15