INSPEKCJE NOCĄ – nowy program Intertek

W związku z ostatnimi niepokojącymi informacjami, które dotyczyły m.in.: nielegalnego uboju chorych krów, fałszowania mięsa przez producentów, tzw. „odświeżania” mięsa i fałszowania terminów przydatności do spożycia, Intertek uruchomił nową usługę Inspekcje Nocą.

 

Inspekcje Nocą  to zintegrowany program dotyczący spełnienia warunków sanitarno-higienicznych przetrzymywania bydła w ubojniach, zakładach przetwórstwa mięsnego, działający na poszczególnych etapach produkcji obejmujących: ubój, rozbiór, przetwórstwo i dystrybucję. Celem programu jest zapewnienie, że mięso dostarczane do sieci sklepów, i restauracji pochodzi z miejsc objętych kontrolą, spełniających wymagania prawne.

Zamiarem zapewnienia globalnej spójności, usługa przeprowadzona jest przy udziale wykwalifikowanego zespołu inspektorów, poddawanego regularnej weryfikacji, co do posiadanych kompetencji. Klient ma możliwość, we współpracy z ekspertami Intertek, określić częstotliwość Inspekcji oraz dostosowania zakresu listy obszarów weryfikowanych do swoich preferencji oraz oczekiwań.

Niezapowiedziane kontrole przeprowadzane są w miejscu wskazanym przez klienta, np. ubojni. Odbywają się one w godzinach nocnych, gdy popełnianych jest najwięcej działań wpływających na zafałszowanie mięsa.

Po pomyślnie zakończonej Inspekcji nasz Klient otrzyma certyfikat, opracowany przez Intertek Poland, Total Quality Assurance, który jest gwarancją spełnienia przez producenta wymagań dotyczących bezpieczeństwa i jakości żywności w sektorze mięsnym

 

Chcesz otrzymywać informację o nowych artykułach? 

Formularz zapisu do newslettera