W odpowiedzi na potrzeby rynku Laboratorium Intertek Poland Sp. z o.o. wdrożyło i uzyskało akredytację na metody oznaczania werotoksycznych pałeczek E. coli (STEC).

Werotoksyczne pałeczki E. coli (STEC) stanowią ważny czynnik bakteryjnych zatruć pokarmowych u ludzi na całym świecie. Wysoki potencjał chorobotwórczy tych drobnoustrojów sprawia, iż stanowią one często przyczynę ognisk epidemicznych, nawet o zasięgu międzynarodowym, z licznymi przypadkami śmiertelnymi.

Rozporządzenie Komisji (UE) NR 209/2013 z dnia 11 marca 2013 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w odniesieniu do kryteriów mikrobiologicznych dotyczących kiełków i zasad pobierania próbek z tusz drobiowych i świeżego mięsa drobiowego uwzględnia kryteria w pkt 1.29 tylko dla „Kiełków” nie mniej jednak należy zdawać sobie sprawę,

iż występowanie E. coli (STEC) związane jest z:

  • przeżuwaczami, zwłaszcza bydłem, owcami, kozami – będącymi nosicielami jak i siewcami STEC
  • sporadycznie STEC izolowano również u koni, kotów, psów, ptaków
  • bakterie STEC mogą bytować w organizmie człowieka i innych kręgowcach

źródłami zakażenia natomiast mogą być:

  • żywność pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, woda
  • bezpośredni kontakt ludzi ze zwierzętami nosicielami
  • bezpośredni kontakt z osobami zakażonymi

Kraje z poza Unii Europejskiej już w swoich regulacjach zamieszczają wytyczne odnośnie STEC więc chcąc mieć produkt bezpieczny i bezpiecznie go eksportować - nie czekaj badaj i miej pewność iż Twój towar nie będzie stanowił zagrożenia dla Konsumenta. Lepiej zapobiegać niż walczyć z epidemią czy chociażby zwrotem towaru z rynku. Dlatego też firmy posiadające systemy HACCP, GMP, IFS, BRC i inne włączają w cykl badań również monitorowanie E. coli (STEC) jako monitorowanie bezpieczeństwa ich produktu na każdym etapie produkcji.

Miło nam poinformować, że do naszych akredytowanych metod badawczych dołączyły:

  • Badania biologiczne żywności /technika real-time PCR/ obecność werotoksycznych Escherichia coli (STEC) oraz serotypowanie O157, O111, O26, O103, O145,
  • Badania biologiczne żywności technika real-time PCR/ obecność werotoksycznych Escherichia coli (STEC) oraz serotypowanie O157, O111, O26, O103, O104, O145, O45, O121 

Zapraszamy do kontaktu z naszą obsługą klienta w celu uzyskania promocyjnej oferty!

Telefon: +48 24 235 71 81
E-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.