Konsumenci są coraz bardziej świadomą grupą docelową. Już nie tylko z pełnym zrozumieniem czytają etykiety i odkładają na półkę produkty nie spełniające ich wysokich wymagań, ale i oczekują, że certyfikowane produkty żywnościowe będą spełniały światowe standardy. Świadomość, że jakość jedzenia wpływa na nasze zdrowie i długość życia pociąga za sobą konieczność przyglądania się temu, co znajdujemy na sklepowych półkach. Certyfikacja produktów żywnościowych oraz ich precyzyjne oznakowanie znacznie ułatwia konsumentom poruszanie się w gąszczu towarów, z których część nigdy nie powinna lądować na naszych talerzach. Certyfikacja i oznakowanie pozwalające na rozpoznanie żywności wyprodukowanej bez udziału modyfikacji genetycznych (GMO) jest jednym z najważniejszych wyzwań w ostatnim czasie.

Jeśli obawiacie się Państwo, że spożywana żywność może zawierać składniki modyfikowane genetycznie ( GMO ) – możemy zaoferować profesjonalną pomoc w zakresie badań i oceny w tym aspekcie.  Niemieckie stowarzyszenie Verband Lebensmittel ohne Gentechnik e.V. stworzyło system oceny produktów spożywczych VLOG pod kątem zawartości / domieszek składników modyfikowanych genetycznie.

Założenia VLOG

Standard VLOG powstał dzięki zaangażowaniu niemieckiego stowarzyszenia Verband Lebensmittel ohne Gentechnik e.V. Stowarzyszenie postawiło sobie za cel stworzenie systemu oceny produktów spożywczych pod kątem zawartości / domieszek składników modyfikowanych genetycznie. Dla wielu konsumentów żywność modyfikowana genetycznie lub wyprodukowana przy celowym wykorzystaniu organizmów modyfikowanych genetycznie, jest nie do zaakceptowania, dlatego VLOG znacznie ułatwia im podejmowanie decyzji. Firmy, które udowodnią, że na żadnym etapie produkcji nie używają składników modyfikowanych genetycznie, spełniają normy standardu VLOG – mogą otrzymać certyfiktat VLOG – gwarantujący bezpieczeństwo w tym zakresie.

Certyfikat VLOG dla kogo przeznaczony

O uzyskanie certyfikatu starać się mogą zarówno producenci żywności jak i wytwórcy pasz dla zwierząt. To ważne, żeby proces certyfikacji obejmował wszystkie etapy powstawania danego produktu żywnościowego. Trudno bowiem uznać, że jeśli choć jedno z ogniw łańcucha prowadzącego do powstania produktu wiąże się z używaniem półproduktów zawierających GMO, produkt finalny jest "czysty". Jeżeli kury karmione są paszą z modyfikowanej genetycznie kukurydzy, ciastka pieczone z dodatkiem ich jajek nie mogą ubiegać się o certyfikat VLOG.

Certyfikacja VLOG non GMO

Certyfikacja VLOG non GMO przebiega etapami i obejmuje: 

  • Sprawdzenie dokumentacji opisującej system bezpieczeństwa GMO w przedsiębiorstwie.
  • Audyt w firmie / zakładzie produkcyjnym / u hodowcy / rolnika.
  • Przedstawienie raportu z audytu (wraz z propozycjami rozwiązania ewentualnych niezgodności stwierdzonych przez audytorów).
  • Wystawienie świadectwa zgodności ze standardem przez Intertek i VLOG.
  • Coroczne lub okresowe audyty kontrolne.

Ta precyzyjna i szczegółowa ścieżka gwarantuje, że na żadnym etapie nie wkradnie się w certyfikację błąd skutkujący przeoczeniem obecności w procesie produkcyjnym składników modyfikowanych genetycznie. Uzyskanie świadectwa „Ohne GenTechnik” to dla hodowców zwierząt oraz producentów żywności szansa na zawieranie kontraktów handlowych z partnerami w Europie - partnerami wymagającymi, dbającymi o jakość, preferującymi żywność ekologiczną i organiczną. Standard VLOG wychodzi na przeciw świadomym producentom i konsumentom, dla których kluczowe znaczenie ma jakość żywności. Dzięki wdrażaniu norm jakości w przemyśle spożywczym my, konsumenci jesteśmy w stanie wybierać świadomie i kierować się w naszych codziennych zakupach troską o nasze zdrowie, a nie tylko ceną wkładanych do koszyka produktów żywnościowych.

Intertek posiada uprawnienia do realizacji audytów VLOG a także doświadczoną kadrę audytorską oraz laboratorium dedykowane branży spożywczej. Świadectwo takie znacznie ułatwia zawieranie kontraktów handlowych z partnerami w Europie.