Zanim dany produkt trafi na półki sklepowe musi przejść szereg analiz i kontroli. Tylko pozytywna ocena wszystkich inspekcji sprawia, że konkretna żywność, kosmetyk, ubranie zostaje wypuszczone do dystrybucji, sprzedaży na masową skalę. Ważna jest inspekcja przed rozpoczęciem produkcji, kontrola jakości produkcji, kontrola przed wysyłką. Kontrola przed wysyłką jest zazwyczaj przedostatnią lub ostatnią, zanim produkt trafi do sklepu. Może zostać zlecona kontrola w czasie transportu.

Kontrola przed wysyłką odbywa się w momencie kiedy partia jest wyprodukowana, zapakowana i gotowa do wysyłki. Nasi inspektorzy pobierają wyrywkową próbę produktu gotowego, bazując na międzynarodowym standardzie przeprowadzania wyrywkowej kontroli, ogólnie znanej jako ASNI / ASQC Z1.4, BS 6001-1, ISO 2859-1. Weryfikujemy ilość, wykończenie, funkcję, kolor, specyfikację rozmiarową, szczegóły opakowania, aby zapewnić że specyfikacje dołączone do kontraktu zostały spełnione. Kontrola przed wysyłką jest bardzo istotna. Dzięki niej można zweryfikować między innymi:

  • bezpieczeństwo transportu towaru,
  • zgodność dokumentacji ze stanem towaru,
  • brak uszkodzeń i nieprawidłowości podczas pakowania towaru,
  • jakość produktów przed wysyłką do odbiorcy

Kontrolę muszą odbywać się pod okiem specjalistów z wieloletnim stażem i doświadczeniem w branży. Z troską i precyzją sprawdzają oni każdy aspekt związany z wysyłką. Przede wszystkim priorytetem jest zabezpieczenie towaru przed zniszczeniem/uszkodzeniem.

Informacje dla kontrolowanych Dostawców

Kontrola wyrywkowa przed wysyłką może być rozpoczęta jeśli 100% produkcji jest zakończone i przynajmniej 80% jest spakowane i oznaczone jak do wysyłki. W takiej sytuacji pozostałe 20% musi być dostępne dla inspektora. Kontrola odbywa się w miejscu, z którego dana wysyłka będzie nadawana - trwa ona zazwyczaj jeden dzień roboczy. W przypadku większego transportu lub zaobserwowania nieprawidłowości, cały proces może trwać dłużej.

Przynajmniej 3 dni robocze przed kontrolą (a najlepiej tydzień lub dwa wcześniej) należy przesłać do Intertek Poland (Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.) wypełnione Zamówienie Kontroli precyzując co, kiedy i gdzie będzie gotowe do kontroli.

Jak przebiega kontrola i co jest sprawdzane

Kontrola i jej przebieg może się nieznacznie różnić w zależności od branży, której dotyczy. W większości jednak następujące po sobie etapy są niezmienne:

  • sprawdzenie ilości i dostępności towaru – towar do kontroli powinien być wydzielony i dostępny w całości dla inspektora (w miarę możliwości na początku kontroli należy udostępnić inspektorowi packing list),
  • pomiary produktu oraz opakowania,
  • sprawdzenie jakości w próbie losowo wybranej przez inspektora (metoda ISO 2859/ BS 6001),
  • sprawdzenie zgodności z opisem, próbką referencyjną i plikami technicznymi,
  • testy funkcjonalności/ montaż (mniejsza próba),
  • inne punkty kontrolne wymagane przez poszczególnych klientów.

Co przygotować na kontrolę?

  • packing list
  • próbkę referencyjną (zaakceptowaną przez klienta)
  • dokumentację dotyczącą produktu i danego zamówienia.

Korzyści z przeprowadzenia kontroli

Z przeprowadzonej kontroli przed wysyłką wynika bardzo wiele korzyści. Przede wszystkim wszystkie osoby biorące udział w procesie dostarczenia produktu na półki sklepowe (od producenta,przez dostawcę, aż do odbiorcę towaru) uzyskują jasny i przejrzysty komunikat, że wszystko przebiega zgodnie z planem. Towar został odpowiednio wykonany, zapakowany, zabezpieczony i wysłany pod wskazany adres.