W związku z globalizacją produkcji przemysłowej oraz wzrostem wymagań zarówno jakościowych jak i bezpieczeństwa produkcji żywności brytyjskie sieci handlowe stworzyły standard BRC. BRC Global Standard - Food to międzynarodowy standard żywności opracowany w 1998 roku przez Brytyjskie Konsorcjum Detalistów (British Retail Consortium) - organizację skupiającą sieci handlowe w Wielkiej Brytanii. 

Korzyści z wdrożenia i certyfikowania systemu jakości
Posiadając wdrożony standard BRC przedsiębiorstwo może osiągnąć następujące korzyści:

  •  wzmocnić zaufanie klientów, dla których bezpieczeństwo , jakość i zgodność produktów jest najważniejsza
  •  zapewnić jeden audit zlecany przez firmę, zgodnie z ustaloną częstotliwością, dzięki której firma  informuje swoich klientów o jej obecnym statusie
  •  ograniczenie czasu i kosztów poprzez wyeliminowanie potrzeby przeprowadzania wielokrotnych auditów
  •  zapewnia sieci handlowe, że dostawca stosuje dobre praktyki higieniczne i utrzymuje powtarzalną jakość wyrobów
  •  ciągle doskonalić jakość, higienę  i bezpieczeństwo produktu , a tym samym zapewnić swojemu przedsiębiorstwu bezpieczną przyszłość i możliwość stałego rozwoju i zdobywania nowych rynków
  •  wyższe bezpieczeństwo produktu i niższą odpowiedzialność za produkt
  •  nadzór nad procesami , aby w odpowiednim momencie zlokalizować przyczynę potencjalnego zagrożenia zdrowotnego  konsumentów i nie dopuszczenia,  aby wadliwy produkt wydostał się na rynek, a stosując środki zapobiegawcze uniknąć podobnych sytuacji w przyszłości.

Oferta i Umowa
Standardowa oferta na audit obejmuje  1,5 dnia w fabryce oraz pół dnia na napisanie raportu. Jednak pewne czynniki mogą wpłynąć na zwiększenie lub zmniejszenie czasu trwania auditu. Czynniki przedłużające czas trwania auditu to:

  • duża liczba pracowników
  •  liczba lokalizacji
  •  złożony proces produkcji i wielość linii produkcyjnych
  •  rozmiar i wiek zakładu oraz wpływ na przepływ produktu
  •  duża liczba  niezgodności zapisana podczas poprzedniej oceny
  •  źle przygotowana firma, np. dokumentacja HACCP, QMS, itp.
  •  trudności z komunikacją, np. język 

Umowa określa zakres certyfikacji, koszty postępowania certyfikacyjnego oraz terminy i audytora lub zespół auditorów  przewidzianych do przeprowadzenia auditu. Ponadto w umowie zawarte są informacje na temat warunków współpracy biznesowej, zasad stosowania certyfikatów  oraz znaków i symboli certyfikacyjnych.
 
Przebieg auditu:
Auditor lub zespół audytorów przeprowadza ocenę przedsiębiorstwa pod kątem spełnienia  zgodności ze standardem BRC, jak również wskazanie potencjałów doskonalenia i niezgodności.
Audit odbywa się zgodnie z wcześniej przesłanym do klienta i zaakceptowanym planem auditu.
W wyniku przeprowadzonej ekspertyzy oraz stwierdzonego stopnia zgodności przedsiębiorstwa z wymaganiami standardu możliwe są 4 stopnie uzyskanej oceny:
A i B - certyfikat wydawany na 14 miesięcy
B - certyfikat przyznawany na 6 miesięcy
C - nie spełnia wymagań, wymagany ponowny audit certyfikacyjny
 
Przyznanie certyfikatu:
Po przeprowadzonym audicie sporządzany jest raport, który podlega niezależnej weryfikacji w naszej jednostce certyfikującej w Anglii.
 
Po sprawdzeniu raportu oraz otrzymaniu wypełnionego planu działań korygujących dotyczących niezgodności stwierdzonych podczas auditu jednostka certyfikująca wydaje decyzję o przyznaniu certyfikatu.
 
Zapraszamy do kontaktu: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.; tel.: +48 22 886 32 80