W związku z globalizacją produkcji przemysłowej oraz wzrostem wymagań zarówno jakościowych jak i bezpieczeństwa produkcji żywności brytyjskie sieci handlowe stworzyły standard BRC. BRC Global Standard - Food to międzynarodowy standard żywności opracowany w 1998 roku przez Brytyjskie Konsorcjum Detalistów (British Retail Consortium) - organizację skupiającą sieci handlowe w Wielkiej Brytanii.
Korzyści z wdrożenia i certyfikowania systemu jakości
Posiadając wdrożony standard BRC przedsiębiorstwo może osiągnąć następujące korzyści:
- wzmocnić zaufanie klientów, dla których bezpieczeństwo , jakość i zgodność produktów jest najważniejsza
- zapewnić jeden audit zlecany przez firmę, zgodnie z ustaloną częstotliwością, dzięki której firma informuje swoich klientów o jej obecnym statusie
- ograniczenie czasu i kosztów poprzez wyeliminowanie potrzeby przeprowadzania wielokrotnych auditów
- zapewnia sieci handlowe, że dostawca stosuje dobre praktyki higieniczne i utrzymuje powtarzalną jakość wyrobów
- ciągle doskonalić jakość, higienę i bezpieczeństwo produktu , a tym samym zapewnić swojemu przedsiębiorstwu bezpieczną przyszłość i możliwość stałego rozwoju i zdobywania nowych rynków
- wyższe bezpieczeństwo produktu i niższą odpowiedzialność za produkt
- nadzór nad procesami , aby w odpowiednim momencie zlokalizować przyczynę potencjalnego zagrożenia zdrowotnego konsumentów i nie dopuszczenia, aby wadliwy produkt wydostał się na rynek, a stosując środki zapobiegawcze uniknąć podobnych sytuacji w przyszłości.
Oferta i Umowa
Standardowa oferta na audit obejmuje 1,5 dnia w fabryce oraz pół dnia na napisanie raportu. Jednak pewne czynniki mogą wpłynąć na zwiększenie lub zmniejszenie czasu trwania auditu. Czynniki przedłużające czas trwania auditu to:
- duża liczba pracowników
- liczba lokalizacji
- złożony proces produkcji i wielość linii produkcyjnych
- rozmiar i wiek zakładu oraz wpływ na przepływ produktu
- duża liczba niezgodności zapisana podczas poprzedniej oceny
- źle przygotowana firma, np. dokumentacja HACCP, QMS, itp.
- trudności z komunikacją, np. język
Umowa określa zakres certyfikacji, koszty postępowania certyfikacyjnego oraz terminy i audytora lub zespół auditorów przewidzianych do przeprowadzenia auditu. Ponadto w umowie zawarte są informacje na temat warunków współpracy biznesowej, zasad stosowania certyfikatów oraz znaków i symboli certyfikacyjnych.
Przebieg auditu:
Auditor lub zespół audytorów przeprowadza ocenę przedsiębiorstwa pod kątem spełnienia zgodności ze standardem BRC, jak również wskazanie potencjałów doskonalenia i niezgodności.
Audit odbywa się zgodnie z wcześniej przesłanym do klienta i zaakceptowanym planem auditu.
W wyniku przeprowadzonej ekspertyzy oraz stwierdzonego stopnia zgodności przedsiębiorstwa z wymaganiami standardu możliwe są 4 stopnie uzyskanej oceny:
A i B - certyfikat wydawany na 14 miesięcy
B - certyfikat przyznawany na 6 miesięcy
C - nie spełnia wymagań, wymagany ponowny audit certyfikacyjny
Przyznanie certyfikatu:
Po przeprowadzonym audicie sporządzany jest raport, który podlega niezależnej weryfikacji w naszej jednostce certyfikującej w Anglii.
Po sprawdzeniu raportu oraz otrzymaniu wypełnionego planu działań korygujących dotyczących niezgodności stwierdzonych podczas auditu jednostka certyfikująca wydaje decyzję o przyznaniu certyfikatu.
Zapraszamy do kontaktu: formularz kontaktowy; Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.; tel.: +48 22 886 32 80