HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) – Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli – jest systemowym postępowaniem mającym na celu identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń bezpieczeństwa żywności, z punktu widzenia jej jakości zdrowotnej oraz ryzyka wystąpienia tych zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i dystrybucji, dając konsumentowi bezpieczny produkt. Jest to również system mający na celu określenie metod ograniczania tych zagrożeń.
Wdrożenie systemu HACCP jest również bardzo istotne dla odbiorców żywności – szpitali, hoteli, placówek handlowych, restauracji, przedszkoli i innych obiektów użyteczności publicznej.
Intertek oferuje audyty na zgodność ze standardem HACCP w zakładach produkcyjnych, hurtowniach, punktach gastronomii oraz placówkach handlu detalicznego żywnością itp. Wraz z usługą audytorska oferujemy monitoring higieny polegający na pobraniu próbek produktów i surowców spożywczych, wody oraz wymazów czystościowych z powierzchni oraz rąk pracowników w celu przeprowadzenia badań mikrobiologicznych w naszym akredytowanym laboratorium.
Główne korzyści wynikające z posiadania wdrożonego Systemu Bezpieczeństwa Zdrowotnego Żywności - HACCP:
- Spełnienie wymagań prawa żywnościowego, które nakłada obowiązek wdrażania i stosowania zasad HACCP od 1 maja 2004,
- Gwarancja bezpiecznej żywnośći dla klienta,
- Oferowanie wyrobow o powtarzalnej wysokiej jakości,
- Zwiększenie zaufania konsumentów do wyrobów oferowanych przez przedsiębiorstwo,
- Zapewnienie dostępu do jednolitego rynku europejskiego,
- Zmniejszenie uciążliwości kontroli zewnętrznych,
- Podejmowanie działań prewencyjnych przed wystąpieniem problemu
- Wzrost świadomości personelu zaangażowanego w proces produkcji żywności.
- Zmniejszenie poziomu reklamacji, lepszy wizerunek firmy - firmy przyjaznej dla klienta;
GMP (Good Manufacturing Practice) - Dobra Praktyka Produkcyjna - oznacza zestaw standardów stosowanych w produkcji przemysłowej, jak również w gastronomii.
Standardy GMP zapewniają wysoką jakość, czystość użytych surowców i komponentów gotowego produktu. Zapewniają również pełną kontrolę nad jakością i pochodzeniem surowców.
Intertek oferuje audyty na zgodność ze standardem GMP w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym,spożywczym, producentów suplementów odżywczych itp. Stosowanie standardów GMP daje konsumentom większy poziom komfortu i pewność co do wysokiej jakości produktu.
Wraz z usługą audytorska oferujemy monitoring higieny polegający na pobraniu próbek produktów i surowców spożywczych, wody oraz wymazów czystościowych z powierzchni oraz rąk pracowników w celu przeprowadzenia badań mikrobiologicznych w naszym akredytowanym laboratorium.
Główne korzyści wynikające z posiadania wdrożonego Systemu Dobrej Praktyki Produkcyjnej - GMP:
- Gwarancja bezpiecznego produktu dla klienta,
- Oferowanie wyrobow o powtarzalnej wysokiej jakości,
- Zwiększenie zaufania konsumentów do wyrobów oferowanych przez przedsiębiorstwo,
- Zapewnienie dostępu do jednolitego rynku europejskiego,
- Zmniejszenie uciążliwości kontroli zewnętrznych,
- Podejmowanie działań prewencyjnych przed wystąpieniem problemu
- Wzrost świadomości personelu zaangażowanego w proces produkcji żywności.
- Zmniejszenie poziomu reklamacji, lepszy wizerunek firmy - firmy przyjaznej dla klienta;
Zapraszamy do kontaktu: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.; tel.: 22 886 32 80 w.104