Państwowa Inspekcja Sanitarna opublikowała raport pt. „Stan sanitarny kraju w roku 2017”, który zawiera dane dotyczące m.in. jakości zdrowotnej środków spożywczych.
Raport jest dostępny na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego: https://gis.gov.pl/wp-content/uploads/2018/09/CA%C5%81O%C5%9A%C4%86__STAN_SANITARNY_KRAJU___2017.pdf
W części "Znakowanie środków spożywczych" podaje on:
Prawidłowe znakowanie zawierające obowiązkowe informacje na temat żywności, w tym dotyczące substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji służy ochronie zdrowia konsumentów poprzez zapewnienie podstaw do dokonywania świadomych wyborów oraz bezpiecznego stosowania żywności. Dlatego próbki pobierane do badań laboratoryjnych oceniane są m.in. w kierunku zgodności znakowania z obowiązującymi przepisami. W 2017 r. na 39 841 ocenione próbki – zakwestionowano 871, co stanowi 2,18% (w 2016 r. – 2,27%).
Jednocześnie w raporcie możemy znaleźć informacje na temat wyników analizy środków spożywczych - ze zbadanych ogółem 81 655 próbek niespełna 3% zostało zakwestionowanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną.