Masz pytania lub potrzebujesz pomocy?

+48 22 886 32 80

TOTAL QUALITY. ASSURED.

KOMPLEKSOWE ZAPEWNIENIE JAKOŚCI INTERTEK DOSTARCZANE NIEZMIENNIE Z PRECYZJĄ, PASJĄ I W SZYBKIM TEMPIE, UMOŻLIWIAJĄC BEZPIECZNY ROZWÓJ NASZYM KLIENTOM

Nasze usługi

Assurance

Umożliwia identyfikację i ograniczenie ryzyka wewnętrznego w operacjach, łańcuchach dostaw i procesach biznesowych.

Czytaj więcej
Testy/Badania

Ocena, w jaki sposób Twoje produkty i usługi spełniają i przewyższają standardy jakości, bezpieczeństwa, zrównoważonego rozwoju i wydajności.

Czytaj więcej
Inspekcje

Sprawdzanie specyfikacji, wartości i bezpieczeństwa surowców, produktów i aktywów.

Czytaj więcej
Certyfikacje

Formalne potwierdzenie, że Twoje produkty i usługi spełniają wszystkie zaufane standardy zewnętrzne i wewnętrzne.

Czytaj więcej
Audyty

Przeprowadzanie audytów pomaga zapewnić zgodność z wymogami rynku globalnego, przemysłu i przepisów.

Czytaj więcej
Doradztwo

Zdobądź wiedzę, aby lepiej usprawnić swój biznes. Przenieś swoje produkty, procesy i ludzi na nowy poziom dzięki Intertek jako dostawcy usług.

Czytaj więcej

CO TO JEST AKRYLAMID?

  • Białe, bezwonne, krystaliczne ciało stałe rozpuszczalne w wodzie.
  • Poylakryloamid stosowany jest do oczyszczania wody, produkcji papieru, barwników, opakowań do żywności i kosmetyków.

W JAKI SPOSÓB AKRYLAMID DOSTAJE SIĘ DO ŻYWNOŚCI?

  • Reakcja między aminokwasem asparaginą a cukrami redukującymi, takimi jak fruktoza i glukoza tworzą akrylamid podczas reakcji znanej jako reakcja Maillarda.
  • Ta reakcja generuje dużą liczbę związków, które nadają żywności charakterystyczny smak i brązowe zabarwienie.
  • Tworzeniu akrylamidu sprzyjają wysokie temperatury i niska zawartość wilgoci.
  • Jest to głównie reakcja powierzchniowa, ponieważ podczas obróbki termicznej temperatura rośnie, a zawartość wilgoci maleje.
  • Ogólnie można zakładać, że im ciemniejszy jest produkt po smażeniu/pieczeniu (tosty, czipsy, frytki, pączki), tym więcej akrylamidu zawiera.

DLACZEGO AKRYLAMID JEST NIEBEZPIECZNY?

Na podstawie badań na zwierzętach stwierdzono, że akrylamid:

  • Jest rakotwórczy.
  • Uszkadza układ nerwowy i rozrodczy.
  • Przenika przez łożysko i dociera do ludzkiego mleka.
  • Akrylamid jest metabolizowany głównie przez sprzężenie z substancją chemiczną o nazwie glutation, może być również metabolizowany do glikolidu, który może ulegać koniugacji z białkami takimi jak hemoglobiny we krwi i DNA.
  • Uważa się, że glikokamid jest czynnikiem wywołującym raka.

 
Testowanie i analiza akrylamidu w chemikaliach, żywności i innych materiałach.

Intertek zapewnia wsparcie laboratoryjne w zakresie kontroli jakości produktów narażonych na zwiększoną zawartość akrylamidu oraz pomaga w spełnieniu wymagań prawnych. Wykrywanie i testowanie akrylamidu przy użyciu szerokiej gamy narzędzi analitycznych dostępnych w sieci laboratoryjnej Intertek (w tym; chromatografia cieczowa ze spektrometrią mas (LC-MS), chromatografia gazowa ze spektrometrią mas (GC-MS)) pozwala oznaczać śladowe poziomy rzędu ppm.

Skontaktuj się z nami bezpośrednio Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Komisja Europejska wprowadziła rozporządzenie dotyczące zwiększenia kontroli nad obecnością szkodliwego akrylamidu w żywności. Rozporządzenie do pobrania : tutaj