CO TO JEST AKRYLAMID?
- Białe, bezwonne, krystaliczne ciało stałe rozpuszczalne w wodzie.
- Poylakryloamid stosowany jest do oczyszczania wody, produkcji papieru, barwników, opakowań do żywności i kosmetyków.
W JAKI SPOSÓB AKRYLAMID DOSTAJE SIĘ DO ŻYWNOŚCI?
- Reakcja między aminokwasem asparaginą a cukrami redukującymi, takimi jak fruktoza i glukoza tworzą akrylamid podczas reakcji znanej jako reakcja Maillarda.
- Ta reakcja generuje dużą liczbę związków, które nadają żywności charakterystyczny smak i brązowe zabarwienie.
- Tworzeniu akrylamidu sprzyjają wysokie temperatury i niska zawartość wilgoci.
- Jest to głównie reakcja powierzchniowa, ponieważ podczas obróbki termicznej temperatura rośnie, a zawartość wilgoci maleje.
- Ogólnie można zakładać, że im ciemniejszy jest produkt po smażeniu/pieczeniu (tosty, czipsy, frytki, pączki), tym więcej akrylamidu zawiera.
DLACZEGO AKRYLAMID JEST NIEBEZPIECZNY?
Na podstawie badań na zwierzętach stwierdzono, że akrylamid:
- Jest rakotwórczy.
- Uszkadza układ nerwowy i rozrodczy.
- Przenika przez łożysko i dociera do ludzkiego mleka.
- Akrylamid jest metabolizowany głównie przez sprzężenie z substancją chemiczną o nazwie glutation, może być również metabolizowany do glikolidu, który może ulegać koniugacji z białkami takimi jak hemoglobiny we krwi i DNA.
- Uważa się, że glikokamid jest czynnikiem wywołującym raka.
Testowanie i analiza akrylamidu w chemikaliach, żywności i innych materiałach.
Intertek zapewnia wsparcie laboratoryjne w zakresie kontroli jakości produktów narażonych na zwiększoną zawartość akrylamidu oraz pomaga w spełnieniu wymagań prawnych. Wykrywanie i testowanie akrylamidu przy użyciu szerokiej gamy narzędzi analitycznych dostępnych w sieci laboratoryjnej Intertek (w tym; chromatografia cieczowa ze spektrometrią mas (LC-MS), chromatografia gazowa ze spektrometrią mas (GC-MS)) pozwala oznaczać śladowe poziomy rzędu ppm.
Skontaktuj się z nami bezpośrednio Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Komisja Europejska wprowadziła rozporządzenie dotyczące zwiększenia kontroli nad obecnością szkodliwego akrylamidu w żywności. Rozporządzenie do pobrania : tutaj