Korzystamy z plików cookie w celu zagwarantowania maksymalnej wygody podczas przeglądania naszej witryny.

Czytaj więcej…

1. Informujemy, że na naszej stronie internetowej www.intertek.pl wykorzystujemy pliki cookies.
Modyfikowanie, blokowanie i usuwanie plików cookies możliwe jest przy użyciu przeglądarki
internetowej. Więcej informacji na temat plików cookies można znaleźć w INFORMACJI
DOTYCZĄCEJ PLIKÓW COOKIES.
2. Intertek Poland Sp. z o.o., Ul. Cyprysowa 23 B, 02-265 Warszawa („Intertek”) w wykonaniu
obowiązków przewidzianych w art. 173 ustawy Prawo telekomunikacyjne z dnia 16 lipca 2004 r.
(Dz. U. Nr 171, poz. 1800, z późn. zm.) przedstawia poniżej informację na temat stosowania przez
Intertek plików cookies.
Intertek oświadcza, iż na swojej stronie internetowej www.intertek.pl („Strona”) wykorzystuje pliki
cookies.
Pliki cookies są to pliki informatyczne, które są przechowywane na urządzeniu użytkownika
odwiedzającego/korzystającego z danej strony internetowej, w tym także ze Strony prowadzonej
przez Intertek. Pliki cookies zapisywane są na urządzeniu użytkownika przez przeglądarkę
internetową podczas pierwszego wejścia na daną stronę internetową. Dzięki zapisaniu plików
cookies w pamięci urządzenia użytkownika w każdym przypadku połączenia się użytkownika z
daną stroną internetową strona ta ma możliwość ustalenia, że użytkownik już w przeszłości
korzystał z tej strony i może dopasować swoją treść do użytkownika.
Intertek wykorzystuje pliki cookies w następującym celu:
a) dostosowania zawartości stron serwisów internetowych do preferencji danego użytkownika
oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają
rozpoznać urządzenie użytkownika serwisu internetowego i odpowiednio wyświetlić stronę
internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb,
b) tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy serwisu korzystają
ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości,
c) utrzymania sesji użytkownika serwisu internetowego (po zalogowaniu), dzięki której
użytkownik np. nie musi na każdej podstronie serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła,
Intertek oświadcza, że pliki cookies stosowane przez Stronę nie dają możliwości ustalenia i
przechowywania danych osobowych użytkownika.
Intertek oświadcza, że korzystanie z jej Strony bez zmiany ustawień dotyczących plików cookies
równoznaczne jest z wyrażeniem zgody na zapisywanie tych plików w pamięci urządzenia z
pomocą którego użytkownik korzysta ze Strony. Przy każdym kolejnym połączeniu użytkownika ze
Stroną przy pomocy urządzenia z pomocą którego użytkownik już wcześniej korzystał ze Strony
Intertek.ma możliwość uzyskania dostępu do zapisanych wcześniej plików cookies.
Każdy użytkownik ma możliwość zmiany sposobu korzystania z plików cookies pochodzących od
lub stosowanych przez Intertek. Możliwe jest także usunięcie lub zablokowanie takich plików. W
celu zmiany sposobu korzystania z plików cookies, ich zablokowania lub usunięcia należy dokonać
odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej. Szczegółowe informacje dotyczące
sposobu obsługi plików cookies dostępne powinny być w ustawieniach poszczególnych
przeglądarek internetowych.
Intertek na swojej stronie internetowej wykorzystuje następujące pliki cookies:
a) “konieczne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie w pełni z usług dostępnych w ramach
serwisu internetowego,
b) pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania
nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach serwisu,
c) pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron
internetowych serwisu np. czasu spędzonego na konkretnej podstronie czy liczby odwiedzin
“funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające “zapamiętanie” wybranych przez użytkownika
ustawień i personalizację interfejsu użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z
którego pochodzi użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.

Badanie akryloamidu

CO TO JEST AKRYLAMID?

  • Białe, bezwonne, krystaliczne ciało stałe rozpuszczalne w wodzie.
  • Poylakryloamid stosowany jest do oczyszczania wody, produkcji papieru, barwników, opakowań do żywności i kosmetyków.

W JAKI SPOSÓB AKRYLAMID DOSTAJE SIĘ DO ŻYWNOŚCI?

  • Reakcja między aminokwasem asparaginą a cukrami redukującymi, takimi jak fruktoza i glukoza tworzą akrylamid podczas reakcji znanej jako reakcja Maillarda.
  • Ta reakcja generuje dużą liczbę związków, które nadają żywności charakterystyczny smak i brązowe zabarwienie.
  • Tworzeniu akrylamidu sprzyjają wysokie temperatury i niska zawartość wilgoci.
  • Jest to głównie reakcja powierzchniowa, ponieważ podczas obróbki termicznej temperatura rośnie, a zawartość wilgoci maleje.
  • Ogólnie można zakładać, że im ciemniejszy jest produkt po smażeniu/pieczeniu (tosty, czipsy, frytki, pączki), tym więcej akrylamidu zawiera.

DLACZEGO AKRYLAMID JEST NIEBEZPIECZNY?

Na podstawie badań na zwierzętach stwierdzono, że akrylamid:

  • Jest rakotwórczy.
  • Uszkadza układ nerwowy i rozrodczy.
  • Przenika przez łożysko i dociera do ludzkiego mleka.
  • Akrylamid jest metabolizowany głównie przez sprzężenie z substancją chemiczną o nazwie glutation, może być również metabolizowany do glikolidu, który może ulegać koniugacji z białkami takimi jak hemoglobiny we krwi i DNA.
  • Uważa się, że glikokamid jest czynnikiem wywołującym raka.

 
Testowanie i analiza akrylamidu w chemikaliach, żywności i innych materiałach.

Intertek zapewnia wsparcie laboratoryjne w zakresie kontroli jakości produktów narażonych na zwiększoną zawartość akrylamidu oraz pomaga w spełnieniu wymagań prawnych. Wykrywanie i testowanie akrylamidu przy użyciu szerokiej gamy narzędzi analitycznych dostępnych w sieci laboratoryjnej Intertek (w tym; chromatografia cieczowa ze spektrometrią mas (LC-MS), chromatografia gazowa ze spektrometrią mas (GC-MS)) pozwala oznaczać śladowe poziomy rzędu ppm.

Skontaktuj się z nami bezpośrednio Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Komisja Europejska wprowadziła rozporządzenie dotyczące zwiększenia kontroli nad obecnością szkodliwego akrylamidu w żywności. Rozporządzenie do pobrania : tutaj

Menu mobilne

  • Kontakt
  • Kariera