Norma ISO 22000:2018 skierowana jest do wszystkich organizacji działających w branży spożywczej i paszowej, niezależnie od wielkości i sektora.
ISO 22000: 2018 zawiera szereg poprawek, w tym w zakresie definicji. Określa również nowe podejście do pojęcia ryzyka, rozróżniając ryzyko na poziomie operacyjnym i strategicznym z poziomu systemów zarządzania.
Najnowsze udoskonalenia obejmują:
- Przyjęcie struktury wspólnej dla wszystkich norm systemu zarządzania ISO, co ułatwia organizacjom łączenie ISO 22000 z innymi systemami zarządzania (takimi jak ISO 9001 lub ISO 14001)
- Nowe podejście do ryzyka - jako kluczowa koncepcja w branży spożywczej - które odróżnia ryzyko na poziomie operacyjnym od poziomu systemów zarządzania
- Silne powiązania z Codex Alimentarius, grupą żywnościową ONZ, która opracowuje wytyczne dotyczące bezpieczeństwa żywności dla rządów
- Dynamiczną kontrolę zagrożeń związanych z bezpieczeństwem żywności, łącząc interaktywną komunikację, zarządzanie systemami, programy wstępne (PRP) oraz zasady analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP).
ISO 22000: 2018 anuluje i zastępuje ISO 22000: 2005. Certyfikowane organizacje mają trzy lata od daty publikacji standardu do przejścia na jego nową wersję.
Skontaktuj się z nami i dowiedz się więcej o szkoleniach w zakresie ISO 22000:2018: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Folder ISO 22000: 2018 do pobrania
Źródło: International Organization for Standardization, https://www.iso.org/news/ref2301.html